Skoči na glavno vsebino

MLADI LITERATI NA FESTIVALU BODI PISATELJ/PISATELJICA

Maj 17, 2024 | Dogodki

S ponosom sporočamo, da je učenka Ana Mara Širca (7. c) na letošnjem natečaju Pionirskega doma Bodi pisatelj/pisateljica s svojo zgodbo Otroški smeh prejela posebno omembo za prozna dela strokovne žirije, ki jo sestavljata dr. Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe in revije Mentor, ter Alenka Veler, urednica za mladinsko leposlovje pri Založbi Mladinska knjiga. Odlomek Ana Marinega dela je na odru odlično interpretiral igralec Ivo Ban.
 
Poleg sodelovanja na natečaju pa nas je doletela še čast, da za revijo Pil opravimo intervju z nemško pisateljico Dite Zipfel, avtorico mladinskega romana Kako mi je norost razložila svet, ki je letos služil kot literarna predloga za pisanje. Na slikah si lahko ogledate, kako lepo smo se imeli.
 
Da Kolezijci radi beremo in pišemo dobre zgodbe in pesmi, priča tudi to, da na literarnem natečaju Bodi pisatelj/pisateljica sodelujemo že 5. leto in da so naše učenke in učenci vsakoletni nagrajenci. Da je konkurenca sicer huda, a se je ne bojimo, četudi na natečaj prispe med 300 in 400 prispevkov v slovenskem jeziku (mladi pisci pa lahko sodelujejo tudi v tujih jezikih).
 
Vsekakor ima kaljenje mladih avtoric in avtorjev velik smisel v današnji družbi, saj rojeva kritično misel, ustvarjalnost, jezikovni razvoj, ter ima, kot je zapisala priznana ameriška pisateljica in družbena komentatorka Roxane Gay, nenazadnje tudi blagodejen terapevtski učinek.
 
“Branje in pisanje me vedno povlečeta iz najtemnejših trenutkov življenja. V zgodbah se lahko izgubim. Omogočajo mi, da se nečesa spomnim, da nekaj pozabim. Omogočajo mi, da si zamislim različne konce in boljše svetove.”
 
Mentorica Tanja Dolinar
Avtor fotografij: Kristian de Groot
Sodelujoči: Ana Mara Širca, Kristian de Groot, Urban Šegatin (avtorji del natečaja) ter Lili Stanič in Brin Babnik (avtorja intervjuja).
Dostopnost