Skoči na glavno vsebino

ŠOLA V NARAVI – POHORJE 2017

Mar 8, 2017 | Dogodki

Razrednika poročata:

Ponedeljek

 Po prihodu na Pohorje smo se učinkovito in nasmejano razporedili po sobah, vsak je dobil točno tak apartma, kot si ga je želel.

Po predstavitvi pravil in splošnega urnika aktivnosti smo se okrepčali s kosilom in se pri priči odpravili na smučišče. Prijazno osebje je poskrbelo, da so bile zadovoljene vse prehrambne potrebe posameznikov. 

Prvič smo se zapeljali po smučini, učitelji pa so natančno opazovali naše smučarsko znanje, na podlagi katerega so nas razvrstili v štiri skupine.

Sledil je krajši počitek, okusna sladkosnedna malica in – kakšno veselje! – prva učna ura, kjer smo razčistili pravila vedenja na smučišču. Čeprav smo vse že poznali, ampak pustimo učiteljem veselje.

Večerja nas je pripravila na prijetni spust z gondolo v Maribor, kjer smo si v soju mesečine ogledali arhitekturne značilnosti naselja pod progo Zlate lisice.

Po vrnitvi je bil čas za druženje v sobah in pripravo na spanje.

Ob 22.15 – zares pa ob 22.30 – smo zaspali ali pa se res neslišno pogovarjali.

Torek

Danes nas je čakala prva prava smučarska preizkušnja. Nekateri smo prvič preizkusili in vzpon s krogci, drugi pa smo že suvereno drveli po pohorski smučini. Učitelji so bili zadovoljni, tudi začetniška skupina veliko obeta.

Zjutraj smo skrbno in natančno pospravili sobe in z redoljubnostjo navdušili razrednika. Dodatno ju je navdušilo dejstvo, da se je na marsikateri nočni omarici znašla knjiga.

Pri učnah urah smo odkrivali kulturno dediščino Pohorja in se teoretično spoznali z opisovanjem športa.

Ker nas nekajurna smuka ni utrudila, smo se odvečno energijo porabili v fun-parku, kjer smo igrali nogomet in se s tubo spuščali po dinamični stezi.

Večer smo zaključili s prijetnim druženjem ob družabnih igrah.

Danes s Pohorja pošiljamo še posebej lep pozdrav mamam, sestram, babicam, učiteljicam … Vesel dan žena želimo!!!

Sreda

Pred dopoldansko smuko smo se skozi igro in gimnastične vaje temeljito ogreli. Teren je bil primerno izbran že prvi dan, zato smo po strokovni in nazorni demonstraciji učiteljev smučanja prešli na smučanje. Učimo se s smučanjem! Smučali smo s primerno hitrostjo, izkušeni učitelji so za nas izbrali primerne vaje, prilagojene predznanju in sposobnostim posameznih učencev. Med drugim smo natančno analizirali smučarske zavoje, tako fazo vhoda kot vodenja zavoja in izpeljave. Pozornost smo namenili časovni usklajenosti, krožnemu, vertikalnemu in lateralnemu gibanju, rotaciji, nastavku robnikov, obremenitvi, razbremenitvi in odrivu ter smučarskim odklonom. Zaradi skrbno izbranih didaktičnih iger smo se ves čas zabavali in imeli fajn.

Sledilo je kosilo in pisanje pisem (starši, pričakujte jih konec tedna!), nato pa smo se sproščeno zabavali v bazenu.

Večer se je začel uradno s podelitvijo startnih številk, nato pa smo se že pripravljali na spanje, kajti jutri nas čaka smučarsko tekmovanje.

Četrtek

Danes je ta dan. Smuči so namazane, vezi pritrjene, serviserji so jih pripravljali vso noč, kombinezoni so posušeni in očiščeni – skratka, vse je pripravljeno na veliko tekmo.

Pod jasnim pohorskim nebom opravimo še zadnji ogled proge. Posebej smo pozorni na težja mesta in zavoje, srca bijejo hitreje, dlani se potijo, čas nas neusmiljeno žene proti 12. uri, ko se bo začela tekma.

Slavnostni dogodek odpre spust dveh častnih predtekmovalcev. 

”Pripravljeni … pozor … ZDAJ!” 42 mladih smučarjev se po vrsti glede na skupine požene po strmini v upanju na zmago.

Niti 30 minut ne mine in je težka preizkušnja za nami. Vsi zadovoljni, ker smo premagali sami sebe in pustili srca na smučini, se napotimo na kosilo.

Preostanek dneva se prepustimo regeneraciji in pripravam na podelitev diplom in večerno zabavo.

Vmes pa se prepustimo strmini v soju mesečine. Nočna smuka je zakon!

 

Petek

 

Zadnji sončni dan na Pohorju bomo izkoristili za smuko, potem pa, dragi starši, v veselem vzdušju, utrujeni, a zadovoljni, prihajamo domov! Skuhajte kaj dobrega – jutri bomo pa spali vsaj do devetih!

Petra Štampfl in Ivan Cepanec

 

Dostopnost