Spoštovani starši,

Kot ste že obveščeni, bomo morali na vseh šolah skladno z okrožnico MIZŠ, ki je bila objavljena v soboto, 13. 11. 2021, pričeti z izvajanjem Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS št. 177/2021 in 174/2021), ki ga je vlada RS sprejela 11. 11. 2021.

To pomeni, da bomo zaščitne ukrepe, ki jih v šolah že izvajamo in smo jih dolžni upoštevati še naprej (npr. razkuževanje, zračenje, umivanje rok, ohranjanje razdalje, obvezno pravilno nošenje kirurških mask za vse zaposlene in za vse učence od 1. do 9. razreda (za učence je izjema le čas prehranjevanja in športne vzgoje) še vedno izvajali, z jutrišnjim dnem pa se na šolah pričenja tudi samotestiranje vseh učencev od 1. do 9. razreda.

SAMOTESTIRANJE

Jutri, 17. 11. 2021, ko se bomo s situacijo srečali prvič, smo zato spremenili urnik, dan pa bo potekal takole:

 • Učenci bodo imeli spremenjen urnik (predur ne bo, prva šolska ura ob 8.20 pa se bo pričela z razredno uro. Prosim, da v jutranje varstvo pripeljete le otroke, ki jutranje varstvo jutri nujno potrebujejo, sicer pa naj pridejo malo pred 8.20)
 • Testiranje: učenci pridejo v razred in učiteljici predajo soglasja ter:

  • Učenci, ki so cepljeni ali prebolevniki (PC) bodo sedli v določen del razred in se jim ni potrebno testirati. Se pa lahko tudi oni prostovoljno samotestirajo skupaj z drugimi otroci (ker želite biti solidarni, ker ne želite da otrok izstopa, …) – v takem primeru na soglasju izpolnite tako spodnji PCT segment kot tudi »soglašam«.

  • Prav tako se ni potrebno samotestirati otrokom (T), ki imajo bodisi 72urno okno PCR testa ali 48urno okno HAT testa. Če torej menite, da šola ni mesto da se vaš otrok samotestira, potem ga lahko odpeljete na uradno testiranje (Spar, parkirišče Dolgi Most – testiranja so brezplačna) in otroka potestirate tudi tam, v šolo pa otrok prinese potrdilo o testiranju.
  • učenci, ki ne bodo imeli soglasja za testiranje, bodo odšli neposredno in po najkrajši poti v jedilnico, kjer bodo imeli dežurnega učitelja, vas pa po telefonu obvestili in prosili, da nemudoma pridete po njih in jih prevzamete.
   Pomembno: otrok, katerih starši se ne strinjajo s testiranjem ni potrebno voziti v šolo. Prosimo vas, da razredničarki na e-mail (v vednost pa tudi na o-kolezija.lj@guest.arnes.si) pošljete izpolnjen »ne soglašam« obrazec

  • preostali s soglasjem za testiranje pa sedejo (večinoma) na svoja mesta v razredu in pričenejo s testiranjem (ogledali si bodo film  npr. https://www.youtube.com/watch?v=PY-kzuCDIhw in samotestiranje opravili sami)
  • Po testiranju bodo učenci s pozitivnim rezultatom počakali na starše v pisarni ravnateljice , če pa bo pozitivnih otrok več, bodo otroci čakali v zbornici, ki je dovolj velika in zračna, da tam počakajo na primerni razdalji. Omogočili jim bomo tudi, da dobijo novo zaščitno masko –  kirurške maske šola ima. Če želite svojega otroka še posebaj zaščitit, potem ima lahko otrok s seboj masko višje stopnje zaščite (npr FFP2), če menite, da bi bilo zanje to bolje. Starše oziroma skrbnike bomo poklicali po telefonu in prosili, da čim prej pridete po otroka .
 • Po testiranju nadaljujemo po ustaljenem urniku

IZJEME OD TESTIRANJA:

 • Otroci doma Malči Beličeve, ki se testirajo v domu
 • Otroci, ki imajo v odločbi napisano, da zaradi motoričnih sposobnosti ne morejo izvesti testiranja (jih je res izjemno malo), se testirajo doma ob predhodnem dogovoru z ravnateljico (pošljete mail na nina.triller@guest.arnes.si)

OCENJEVANJE OTROK, KI SE ŠOLAJO DOMA:

To področje še ni dorečeno, zato je bil na svetu staršev danes podan predlog, da se otroci šolajo doma, na ocenjevanja pa pridejo v šolo in testiranje HAG (velja 48 UR) ali PCR (velja 72 ur) opravijo izven šole in na ocenjevanje pridejo s potrdilom o testiranju (seveda samo negativni).

DELJENA SKRBNIŠTVA:

Za otroke, kjer imata skrbništvo oba starša ni potrebno, da oba starša obveščata šolo/razrednika o strinjanju / ne strinjanju. V kolikor je dogovor možen, naj se skrbnika dogovorita, tisti pri katerem otrok jutri je, pa naj soglasje podpiše in da otroku. Če se starša ne moreta dogovoriti, potem naj starš, ki bo otroka vozil v šolo, poda izjavo o soglasju, tisti ki pa ne, pa naj šola otroka od doma. Hitro preverjanje odločanja družinskih sodišč kaže, da bi verjetno zavračali začasne odredbe in tožbe saj gre za spor, ki nima bistvenega vpliva na dolgotrajnejši otrokov razvoj.

ŠOLANJE OD DOMA:

Šolanje od doma ni potrebno samo za tiste otroke brez soglasja ampak tudi za tiste najbolj ogrožene, torej one ki prebolevajo bolezen in bo treba snov nadoknaditi ter za one, poslane na karanteno zaradi stika z okužbo. Učitelji bodo v eUčilnico vlagali določene učne materiale, ne bo pa »livestream« pouka saj ga v tem trenutku šola ne more organizirati.

V PRIMERU UGOTOVLJENEGA STIKA S POTRJENO OKUŽENO OSEBO VZPOSTAVITEV ŠOLANJA NA DALJAVO ZA OBDOBJE KARANTENE:

Kot je bilo to v navadi že doslej, bomo za skupino otrok, ki so bili v stiku s potrjeno okuženo osebo v skladu z navodili NIJZ vzpostavili šolanje na daljavo. O tem ste starši obveščeni po elektronski pošti.  

Spoštovani starši, za sodelovanje se vam iskreno zahvaljujem in vas prosim, da si vsi skupaj prizadevamo, da v šole ne vnašamo še dodatnega nemira. Prosim vas, da nam pomagate, da bomo šolo lahko ohranili odprto, saj jo otroci potrebujejo.

Lep pozdrav.

Nina Triller

Dostopnost