V oktobru obeležujemo mesec požarne varnosti, katerega glavna letošnja tema je ozaveščanje o gorenju baterij.

Ste vedeli, da lahko litij-ionske baterije, ki jih najdemo v mobilnih telefonih, računalnikih, električnih kolesih/skirojih ipd., zagorijo? Njihova posebnost je, da lahko shranijo več energije kot navadne, prav tako pa jih ni mogoče ponovno napolniti.

Razlogi, da pride do požara, so lahko različni. Najpogosteje so vzrok nepravilno polnjenje in shranjevanje, mehanske poškodbe ali okvare in uporaba nekakovostnih materialov. V baterijah se lahko zgodi napaka, ki povzroči pregrevanje naprave, kar posledično pripelje do temperaturnega pobega in nastanka požara. Podobno se lahko zgodi tudi zaradi prenapolnjene baterije ali kratkega stika.

Treba je vedeti, da poškodovane baterije niso primerne za uporabo.

Kako lahko sami poskrbimo za varno uporabo?

  •  Tovrstnih naprav ne polnimo ponoči, polnimo jih, ko smo prisotni v prostoru.
  •  V prostore, v katerih polnimo naprave z litij-ionskimi baterijami, namestimo javljalnik dima.
  •  S polnjenjem prenehamo, če zaznamo čuden (pekoč) vonj oziroma opazimo dim, če se baterija oz. polnilna baterija pregreva ali če spremeni obliko.
  •  Baterije hranimo na sobni temperaturi in izven dosega otrok ter domačih živali.
  •  V njihovi bližini ne shranjujemo gorljivih ali vnetljivih predmetov.

Kaj pa, če do požara vseeno pride?

Litij-ionske baterije so zahtevne za gašenje, saj lahko pride tudi do eksplozije posameznih baterijskih celic. Najpomembnejše je hlajenje. Takoj ko zaznate čuden vonj, napravo oz. polnilnik izklopite iz električnega omrežja in umaknite morebitne gorljive/vnetljive predmete v bližini. Če pride do požara, za gašenje uporabite primeren gasilni aparat, požarno odejo, pesek ali zemljo. Gasite le, če je požar še v začetni fazi in za vas ni ogrožajoč. Sicer nujno pokličite na številko 112.

Dostopnost